Jadłospis

w wersji PDF do pobrania

opracowała: pani Monika Zasuwa

Co dobrego zjedzą uczniowie?

Zobacz przygotowane Menu

 

 

Menu_12.11.2025-21.11.2025.pdf

 

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:
1) Gluten 2) Ryby i produkty pochodne 3) Mleko i produkty pochodne 4) Gorczyca i produkty pochodne 5) Jaja i produkty pochodne 6) Soja i produkty pochodne 7) Seler i produkty pochodne 8) Nasiona sezamu i produkty pochodne 9) Orzeszki ziemne i produkty pochodne 10) Orzechy i produkty pochodne
 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Alergeny wykluczone z obiadów:
1) Gluten 2) Mleko i produkty pochodne
 

* Stołówka zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

W naszym żywieniu uwzględnione są produkty (bez cukru, bez glutenu i bez mleka), z których przygotowujemy posiłki, zalecane dla dzieci z autyzmem

  1. Pieczywo mieszane
    - chleb ryżowy, bezglutenowy
  2. Produkty zbożowe bezglutenowe:
    - kasze: gryczana, kukurydziana, jaglana, ryż
    - płatki: kukurydziane, ryżowe                                                                                                 
    - makarony: gotowe bezglutenowe oraz własny wyrób z kukurydzy
    - mąka kukurydziana, tapiokowa, gryczana, ryżowa, ziemniaczana
  3. Produkty nabiałowe - stosujemy dietę bezmleczną
  4. Tłuszcze roślinne:
    - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, masło roślinne
  5. Tłuszcz zwierzęcy:
    - b. rzadko boczek (walory smakowe)
  6. Warzywa (w tym warzywa strączkowe) zalecane dla dzieci w różnych grupach wiekowych  
  7. Owoce:
    - jabłka, banany, kiwi, gruszki, brzoskwinie, arbuz, nektarynki, morela oraz owoce sezonowe tj. borówka, malina, truskawka, śliwka, wiśnia, jagoda, do ciast z mąki b/g stosujemy: orzechy, rodzynki, morelę suszoną
  8. Mięso:
    - wieprzowe: łopatka, szynka, schab środkowy, karkowy,
    - drobiowe: udziec z indyka, filet z kurczaka, kurczak cały                                                      
    - wołowe b/k
  9. Wędliny - tylko Przedszkole:
    - wieprzowe: szynka gotowana, polędwica sopocka
    - drobiowe: szynka drobiowa, indyk pieczony, polędwica z filetu z kurczaka, pasty mięsne własnej produkcji
  10. Ryby surowe:
    - filet z mintaja, filet z dorsza, filet z miruny – dzieci otrzymują 1 razy w tygodniu
  11. Jajko – wg zaleceń żywieniowych ½ szt.
  12. Soki (przygotowywane przez kucharzy z owoców i warzyw)
  13. Soki, musy owocowe – bez konserwantów
  14. Herbata – owocowe, mięta
  15. Przyprawy ziołowe
  16. Sól – podawana  jest dzieciom w śladowych ilościach.


Posiłki dla dzieci są przygotowywane codziennie świeże.

 

Jadłospis w wersji PDF do pobrania

Plik
Menu0707-18072025.pdf (627.07 KB)

 

Jadłospis od 23 czerwca do 4 lipca 2025 roku

Opracowała: Pani Monika Zasuwa
 Obiad (zupa)Obiad (II danie)Podwieczorek (Przedszkole)

Poniedziałek

23.06

  • pomidorowa z ryżem 250 ml
  • sznycel z piersi kurczaka 100/75 g
  • kasza gryczana 180/160 g
  • fasolka szparagowa 130/100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • pomidorowa z ryżem 200 ml
  • jabłko 50 g

Wtorek

24.06

  • ryżanka z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • pulpety w sosie koperkowym 100/75 g
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • surówka z kapusty białej, ogórka kiszoneg, marchewki, papryki, z oliwą z oliwek 130/110 g
  • kompot jabłkowo – wiśniowy 200/150 ml
  • banan 50 g
  • ryżanka z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • banan 50 g.

Środa

25.06

  • pieczarkowa z ziemniakami 250 ml
  • kurczak w sosie curry 100/75 g
  • ryż z koperkiem 180/160 g
  • surówka z kapusty pekińskiej 130/100 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • pieczarkowa z ziemniakami 200 ml
  • jabłko 50 g

Czwartek

26.06

  • fasolowa z ziemniakami i zieleniną 250 ml
  • sos boloński 100/75 g
  • makaron spaghetti b/g 160/130 g
  • ogórek kiszony ćwiartki 130/100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • gruszka 50 gr
  • fasolowa z ziemniakami i zieleniną 200 ml
  • gruszka 50 g

Poniedziałek

30.06

  • brokułowa z kaszą kukurydzianą i zieleniną 250 ml
  • pulpet drobiowy w sosie pomidorowym 100/75 g,
  • kasza jaglana z koperkiem 180/160 g
  • surówka szwedzka 130/ 100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • brokułowa z kaszą kukurydzianą i zieleniną 200 ml
  • jabłko 50 g

Wtorek

01.07

  • ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • bitki wieprzowe 100/75 g
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • buraczki tarte duszone na maśle 130/100 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • banan 50 g
  • ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • banan 50 g

Środa

02.07

  • grochowa z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • rumsztyk drobiowy z cebulą 100/75 g
  • kasza gryczana 180/160 g
  • surówka z marchewki i jabłka 130/100 g
  • kompot jabłkowo - śliwkowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • grochowa z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • jabłko 50 g

Czwartek

03.07

  • krupnik z kaszą jaglaną ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • karkówka pieczona w cebuli 100/75 g,
  • surówka z pora z ogórkiem kiszonym, marchewką
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • gruszka 50 g
  • krupnik z kaszą jaglaną ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • gruszka 50 g

Piątek

04.07

  • kalafiorowa z kaszą kukurydzianą i natką pietruszki 250 ml
  • kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym
  • surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem 130/100 g
  • kompot jabłkowo - wiśniowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • kalafiorowa z kaszą kukurydzianą i natką pietruszki 200 ml
  • jabłko 50 g

 

 Śniadanie (Przedszkole)Obiad (zupa)Obiad (II danie)Podwieczorek (Przedszkole)

Poniedziałek

23.06

  • płatki owsiane na mleku 200 ml
  • pieczywo mieszane 35 g
  • szynka wieprzowa 20 g
  • pomidor 30 g
  • ogórek kiszony 20 g
  • herbata owocowa 150 ml
  • pomidorowa z ryżem 250 ml
  • sznycel z piersi kurczaka 100/75 g
  • kasza gryczana 180/160 g
  • fasolka szparagowa 130/100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • pomidorowa z ryżem b/g 200 ml
  • jabłko 50 g

Wtorek

24.06

  • jajko na twardo ze szczypiorkiem
  • pieczywo mieszane 35 g
  • rzodkiewka 30 g
  • kakao 200 ml
  • ryżanka z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • pulpety w sosie koperkowym 100/75 g
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • surówka z kapusty białej, ogórka kiszonego, marchewki, papryki, z oliwą z oliwek 130/110 g
  • kompot jabłkowo – wiśniowy 200/150 ml
  • banan 50 g
  • ryżanka z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • banan 50 g.

Środa

25.06

  • płatki jaglane na mleku 200 ml
  • pieczywo mieszane 35 g
  • wędlina drobiowa 20 g
  • sałata 20 g
  • pomidor 30 g
  • herbatka owocowa 150 ml
  • pieczarkowa z ziemniakami  i natką pietruszki 250 ml
  • kurczak w sosie curry 100/75 g
  • ryż z koperkiem 180/160 g
  • surówka z kapusty pekińskiej, ogórka
    kiszonego, marchewki, papryki, z oliwą z
    oliwek 130/100 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • pieczarkowa z ziemniakami  i natką pietruszki 200 ml
  • jabłko 50 g

Czwartek

26.06

  • płatki ryżowe na mleku 200 ml
  • polędwica sopocka 20 g
  • pieczywo mieszane 35 g
  • ogórek kiszony 30 g
  • papryka czerwona 20 g
  • herbatka malinowa 150 ml
  • fasolowa z ziemniakami i zieleniną 250 ml
  • sos boloński 100/75 g
  • makaron spaghetti b/g 160/130 g
  • ogórek kiszony ćwiartki 130/100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • gruszka 50 gr
  • fasolowa z ziemniakami i zieleniną 200 ml
  • gruszka 50 g

Piątek

27.06

  • twarożek ze szczypiorkiem
  • pieczywo mieszane 35 g
  • pomidor 30 g
  • herbata owocowa 150 ml
  • barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • gulasz warzywny 200/125 g
  • ryż z koperkiem 180/160 g
  • kompot jabłkowo – wiśniowy 200/150 ml
  • banan 50 g
  • barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml
  • banan 50 g

Poniedziałek

30.06

  • pieczywo mieszane 35 g
  • twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 40 g
  • herbatka malinowa 150ml
  • brokułowa z kaszą kukurydzianą i zieleniną 250 ml
  • pulpet drobiowy w sosie pomidorowym 100/75 g,
  • kasza jaglana z koperkiem 180/160 g
  • surówka szwedzka 130/ 100 g
  • kompot wieloowocowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • brokułowa z kaszą kukurydzianą i zieleniną 200 ml
  • jabłko 50 g

Wtorek

01.07

  • płatki jaglane na mleku 200 ml
  • pieczywo mieszane 35 g
  • szynka wieprzowa 20 g
  • sałata 20 g
  • pomidor 30 g
  • herbatka owocowa 150 ml
  • ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • bitki wieprzowe 100/75 g
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • buraczki tarte duszone na maśle 130/100 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • banan 50 g
  • ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • banan 50 g

Środa

02.07

  • kasza manna na mleku 200 ml
  • szynka drobiowa 20 g
  • pieczywo mieszane 35 g
  • ogórek 30 g
  • sałata 20 g
  • herbatka z cytryną 150 ml
  • grochowa z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • rumsztyk drobiowy z cebulą 100/75 g
  • kasza gryczana 180/160 g
  • surówka z marchewki i jabłka 130/100 g
  • kompot jabłkowo - śliwkowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • grochowa z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • jabłko 50 g

Czwartek

03.07

  • płatki ryżowe na mleku 200 ml
  • pieczywo mieszane 35 g
  • polędwica sopocka 20 g
  • ogórek kiszony 30 g
  • papryka czerwona 20 g
  • herbatka malinowa 150 ml
  • krupnik z kaszy jaglanej z ziemniakami i natką pietruszki 250 ml
  • karkówka pieczona w cebuli 100/75 g,
  • ziemniaki z koperkiem 180/160 g
  • surówka z pora z ogórkiem kiszonym 130/100 g
  • kompot jabłkowy 200/150 ml
  • gruszka 50 g
  • krupnik z kaszy jaglanej z ziemniakami i natką pietruszki 200 ml
  • gruszka 50 g

Piątek

04.07

  • płatki owsiane na mleku 200 ml
  • pieczywo mieszane 35 g
  • ser żółty 20 g
  • pomidor 30 g
  • rzodkiewka 30 g
  • herbatka owocowa 150 ml
  • kalafiorowa z kaszą kukurydzianą i natką pietruszki 250 ml
  • kotlet ziemniaczany w sosie pieczarkowym
  • surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem, z oliwą z oliwek 130/100 g
  • kompot jabłkowo - wiśniowy 200/150 ml
  • jabłko 50 g
  • kalafiorowa z kaszą kukurydzianą i natką pietruszki 200 ml
  • jabłko 50 g

Alergeny występujące w posiłkach:
1) Gluten 2) Ryby i produkty pochodne 3) Mleko i produkty pochodne 4) Gorczyca i produkty pochodne 5) Jaja i produkty pochodne 6) Soja i produkty pochodne 7) Seler i produkty pochodne 8) Nasiona sezamu i produkty pochodne 9) Orzeszki ziemne i produkty pochodne 10) Orzechy i produkty pochodne
 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Alergeny wykluczone z obiadów:
1) Gluten 2) Mleko i produkty pochodne
 

* Stołówka zastrzega sobie zmiany w jadłospisie